Disidenti
Shkencë

Shkencëtarët pohojnë: Një hot-dog mund të shkurtojë jetën me 36 minuta

0Shares

Studiuesit shëndetësorë nga Universiteti i Miçiganit kanë gjetur se ngrënia e një hot-dogu mund të marrë 36 minuta nga jeta juaj.

Në një studim të botuar këtë muaj në revistën Nature Food, studiuesit rishikuan 5,853 ushqime në dietën amerikane dhe matën efektet e tyre në minutat e jetës së shëndetshme që ata fituan ose humbën, transmeton FrontOnline.

“Ne donim të bënim një vlerësim shëndetësor të efekteve të dobishme dhe të dëmshme të ushqimit në ushqimin e përgjithshëm”, tha Olivier Jolliet, një profesor i shëndetit mjedisor në Universitet dhe autor i lartë i punimit, për CNN.

Pika është në zgjedhjen e ushqimit më të mirë

Ekipi doli me një indeks që llogarit barrën neto të dobishme ose të dëmshme të shëndetit në minuta të jetesës së shëndetshme të lidhur me shërbimin e ushqimit. Bazohet në hulumtimin e quajtur Barra Globale e Sëmundjeve, e cila mat sëmundshmërinë e lidhur me zgjedhjet e ushqimit të një personi.

“Për shembull, humbet 0.45 minuta për gram mish të përpunuar, ose 0.1 minuta për gram fruta. Ne pastaj rishikojmë përbërjen e secilit ushqim, dhe pastaj e shumëzojmë këtë numër me profilet përkatëse të ushqimit që kemi zhvilluar më parë”, thotë Jolliet.

“Një nga ushqimet që studiuesit matën ishte një hot dog standard. 61 gramët e tij të mishit të përpunuar rezultuan në humbjen e 27 minutave të jetës së shëndetshme, por kur merren parasysh përbërës të tillë si natriumi dhe acidet yndyrore trans, vlera përfundimtare është humbi 36 minuta”, shpjegon Jolliet.

Nga ana tjetër, konsumimi i ushqimeve të tilla si arra, bishtajore, ushqime deti, fruta dhe perime pa niseshte ka efekte pozitive në shëndet, kanë treguar hulumtimet. Indeksi merret me ushqimet që rrisin ose ulin jetëgjatësinë, por nuk është aq e thjeshtë sa të përpiqesh të anulosh zgjedhjet e dëmshme të ushqimit me ato më të dobishme. Çështja është në zgjedhjen e ushqimit më të mirë, jo në shpenzimin e kohës në matematikë./FrontOnline/

Uji i shiut përmban kimikale kancerogjene, ka gjetur studimi

Disidenti.net

Njëzet pyetjet e mëdha në shkencë

Disidenti.net

Shkenca thotë se ata që zbukurojnë bredhin para kohe, janë më të lumtur

Disidenti.net