Disidenti
Kuriozitete

Studimi i ri: Ujku ka qenë miku më i mirë i njeriut

Një studim i ri ka zbuluar se ujku ka qenë dhe mund të jetë miku më i mirë i njeriut.

Shkencëtarët nga veriu i ftohtë vërtetuan se ujqërit mund të bëjnë dallimin midis të huajve dhe njerëzve që njohin dhe të tregojnë shumë më tepër dashuri për ata që janë të njohur për ta.

Për më tepër, personi i njohur mund t’i ndihmojë ata të qetësohen në situata stresuese.

Reagimet e tyre tregojnë se një lidhje para zbutjes 15,000 vjet më parë mund të kishte çuar te qentë që kemi sot.

Shkencëtarët testuan 10 ujqër dhe 12 qen për të parë se si sillen në situata të çuditshme dhe stresuese.

Ujqërit i treguan më shumë dashuri personit që njihnin duke u afruar më shumë me ta dhe duke kaluar një kohë më të gjatë duke i përshëndetur.

“Ishte shumë e qartë se ujqërit, si qentë, preferonin personin e njohur mbi të huajin,” tha Dr. Hansen Wheat, një ekolog i sjelljes nga Universiteti i Stokholmit, Suedi, dhe autori kryesor i studimit, shkruan Good News Network.

Ky zbulim bie ndesh me idenë se lidhja e qenit me njerëzit u zhvillua vetëm pasi njerëzit i zbutën ata.

Studimi, i publikuar në revistën “Ecology and Evolution”, tregon se kjo lidhje me njerëzit nuk ka evoluar posaçërisht te qentë.

A e dini pse dyert në banjot publike nuk arrijnë në dysheme?

Disidenti.net

“Shtëpia më e vetmuar” në botë që ndodhet në një ishull të braktisur, po shitet për 340 mijë dollarë

Disidenti.net

A dini si t’i lani atletet?

Disidenti.net
Disidenti

Studimi i ri: Ujku ka qenë miku më i mirë i njeriut