Disidenti
Lajme

Sipas raportit të KB-së, Shqipëria renditet në vendin e dytë në botë për konsum të kokainës

0Shares

Kokaina është një nga drogërat më të konsumuara në botë sipas të dhënave që ka nxjerrë Raporti Botëror i Drogës, përgatitur nga Kombet e Bashkuara.

Në vendet e para zbulojmë se shtete të ndryshme evropiane si Shqipëria renditen mes Australisë dhe SHBA-ve.

Këto shtete zënë pozicionet më të larta për sa i përket përqindjes së popullsisë që konsumon kokainë.

Ashtu si me konsumimin e drogave të tjera, përdoruesit më të mëdhenj të kokainës janë të përqendruar veçanërisht në vendet e zhvilluara ekonomikisht. Nga të gjitha shtetet e listuara, të vetmet vende që e kanë të legalizuar përdorimin e kokainës, janë Australia, Kanadaja dhe shtete të caktuara të SHBA-ve.

Duhet të merret në konsideratë që, ashtu si me shumicën e narkotikëve, këto drogëra qarkullojnë në tregjet ku paguhen më mirë. Në mënyrë që konsumatorët të mos gjenden zakonisht në vendet prodhuese ose tranzite, por aty ku kërkohen këto substanca.

Konsumi i kësaj droge, për shkak të niveleve të larta të varësisë që gjeneron, shkakton probleme të rëndësishme të shëndetit publik në ato vende ku kërkohet më shumë.

Megjithëse një pjesë e mirë e konsumit ka të bëjë me kohën e lirë – siç ndodh me substanca të tjera – në planin afatgjatë gjeneron përkeqësim të konsiderueshëm fizik dhe mendor.

Në këtë kuptim, përtej çështjes së shëndetit publik, shumica e vendeve që vuajnë nga ky fenomen i një konsumi kaq të lartë nuk kanë qenë në gjendje të kufizojnë hyrjen e drogërave dhe të kufizojnë rrjetet që përfitojnë prej tij.

Në anën tjetër të medaljes, duhet të konsiderohet se trafikimi i kësaj substance gjeneron miliarda dollarë fitime për një numër organizatash kriminale që janë të dedikuara për prodhimin, transportimin dhe shpërndarjen e drogës.

Vende të tilla si Shtetet e Bashkuara ose Spanja kanë zhvilluar programe të rëndësishme për dekada për të luftuar trafikimin, për shkak të ndikimit që ajo kishte në kontekstet e tyre kombëtare.

Spahiu: Isha në Beograd, kondukteri s’mi mori dinarët, tha ‘nuk guxoj prej Albin Kurtit’

Disidenti.net

Miratimi i rezolutës për Srebrenicën, këto janë vendet që votuan pro dhe kundër

Disidenti.net

Cirku i Vuçiqit në OKB, mbante flamurin serb dhe më pas sulmoi Gjermaninë

Disidenti.net