Disidenti
Shkencë

Shkencëtarët thonë se ju mund të hiqni dorë nga një “ndarje” në 3 mënyra

0Shares

Pa marrë parasysh se si përfundon një marrëdhënie, ndarja mund të jetë me të vërtetë tronditëse. Por ndërkohë që nuk mund ti eliminojmë të gjitha dhimbjet, duket se ne mund të heqim dorë nga një ndarje në vetëm 3 mënyra të ndryshme, sipas shkencës.

Një studim i botuar në Gazetën e Psikologjisë Eksperimentale: Gjenerali arriti në përfundimin se ka 3 mënyra për të marrë përsipër një ndarje. Kishte 24 pjesëmarrës, të moshës 20-37 vjeç. Pavarësisht nëse ata ishin ata që i dhanë fund marrëdhënieve ose atyre që ja  hodhën, të gjithë pjesëmarrësit u zgjodhën sepse ata thanë se ishin të shqetësuar nga ndarjet  e tyre në një pyetësor. Kohëzgjatja mesatare e marrëdhënies së tyre ishte 2.5 vjet.Ana e ndjeshme mendon që në mënyrë që ne të lëvizim nga një marrëdhënie që nuk funksionon më për ne, është e rëndësishme të merren parasysh këto 3 strategji.

Strategjia e parë

Përfshin një rivlerësim negativ të ish-partnerit. Pjesëmarrësve iu kërkua të mendonin për gjërat që nuk u pëlqen për ish të dashurit e tyre, për shembull zakonet e tyre të bezdisshme. Ideja është që sa më shumë të kujtoheni për atë që nuk e pëlqeni ish-in tuaj, aq më e lehtë është t’i heqni nga mendja ata. Kjo u provua e efektshme, pasi rezultatet tregojnë ndjenja të ulura të dashurisë. Megjithatë, kjo strategji rezultoi që pjesëmarrësit ndiheshin më të pakëndshëm.

Rivlerësimi i ndjenjave të dashura është strategjia e dytë.

Deklaratat si, “Është në rregull për të dashur dikë që nuk jam më me të”, u prezantuan pjesëmarrësve. Ata u udhëzuan të lexonin në mënyrë të përsëritur dhe të heshtur deklaratën dhe të përpiqeshin ta besonin atë për kohëzgjatjen e paraqitjes në ekran. Kjo metodë nuk ndryshoi ndjenjat e dashura ose ndjenjat e këndshme. Sidoqoftë, ato i bënin ata më pak vëmendje ndaj ish-partnerit të tyre, gjë që do të thotë se është më mirë se të mos bësh asgjë fare.

Në strategjinë e tretë

Që quhet kushtëzim, pjesëmarrësit u pyetën për gjëra pozitive që nuk ishin të lidhura me ndarjen ose ish-partnerin për shembull, “Cili është ushqimi juaj i preferuar? Pse? “Ashtu si shpërqendrimi mund të ndihmojë në zvogëlimin e dëshirave për ushqim, ndoshta kjo mund të të ndihmojë të kapërceni edhe ndarjen tuaj. Duket se kjo metodë nuk uli ndjenjat e dashura. Lajm i mirë është, ai i bëri njerëzit të ndjehen më të këndshëm.

Midis të gjitha 3 strategjive, duke menduar gjëra negative për ishin tuaj ishte mënyra më efektive për ta harruar , ndërsa zbavitja është një mënyrë efektive për t’u ndjerë më e këndshme. Sa i përket strategjisë së dytë, në vend që të mendojmë për dashurinë, ndoshta do të ishte më e dobishme të mendonim për emocione negative. Për shembull, në vend që të thoni, “Është mirë ta duam dikë që nuk jam më,” mund të themi, “Është normale të jesh i trishtuar pas një ndarjeje”. Të 3 strategjitë ndihmuan pjesëmarrësit të kushtonin më pak vëmendje për ish- partner, i cili mund të bëjë më të lehtë trajtimin e kujtimeve për ish-partnerin.

A jeni dakord me studimin se mënyra më e mirë për të hequr dorë nga ishi juaj është të mendoni për atë që ju nuk e pëlqejni për ta? Shpërndaje me dikë qe po kalon këto kohë.

Uji i shiut përmban kimikale kancerogjene, ka gjetur studimi

Disidenti.net

Njëzet pyetjet e mëdha në shkencë

Disidenti.net

Shkenca thotë se ata që zbukurojnë bredhin para kohe, janë më të lumtur

Disidenti.net