Mbani në mend që jo vetëm e trajnoni trupin tuaj që të funksionojë këndshëm ndaj ushqimit më të pakët, por edhe sinjalizon trurin dhe oreksin e tënd që shpejt ofrohet, transmeton Telegrafi.

1. Detoksifikimi i trupit tuaj

Përmbajuni ushqimit të shëndetshëm, flini më shumë gjumë dhe ushtroni rregullisht. Filloni çdo ditë me kafjallin e pasur me karbohidrate i cili lehtë zbërthehet, duke ju mundësuar që të jeni energjikë gjatë ditës.

Shmangni ushqimin e rëndë, të fërguar e të pashëndetshëm, shmanguni mishit, kripës dhe sheqerit i cili nxit reaksione në trup, gjë që mund të bëjë që të jetë dëshira edhe më e rëndë për të agjëruar.

Në fund të çdo dite hani racion të lehtë: përqendrohuni në pemë, perime, jogurt me sallatë të freskët.

2. Zvogëloni pirjen e kafes

Për të mos pasur dhembje të fuqishme koke gjatë disa ditëve të para të Ramazanit, filloni tani duke zvogëluar marrjen e kafeinës dhe zvogëloni filxhanët tuaj të kafes apo çajit gjatë ditës në mënyrë që të mësoni trupin që të funksionojë rregullisht pa kafeinë në orët e ditës.

Përpiquni të kaloni në çaje bimore me të gjitha përparësitë plotësuese.

3. Pini shumë ujë

Për të qenë të hidratuar gjatë ditës, shmangni materiet dehidratuese, duke qëndruar sa më larg diuretikëve siç janë kafja dhe çaji.

4. Zvogëloni konsumimin e ushqimit

Ngrënia e tepruar para Ramazanit vetëm do të shtojë apetitin dhe do ta vështirësojë agjërimin.

Përmbajuni tri racioneve në ditë dhe shmangni kafshatat midis racioneve, në mënyrë që më lehtë të kaloni në racione më të vogla gjatë muajit të shenjtë.

5. Hani kafjallin herët

Nga tani filloni më herët të hani kafjall në mënyrë që t’i ndihmoni trupit tuaj të mësohet me zgjimet e hershme dhe me kënaqjen në syfyr, aq më parë nëse nuk jeni të gatshëm pikërisht për kafjall.

6. Hiqni dorë nga shprehitë e këqija

Ramazani është rasti më i mirë për heqje dorë nga shprehitë e këqija siç është pirja e duhanit.

Planifikoni që gradualisht të largoheni në mënyrë që të shmangni simptomat e ndryshme, siç janë nervozizmi, hidhërimi, shqetësimi, padurimi dhe vështirësitë në përqendrim gjatë kohës së agjërimit.

7. Ushtroni agjërimin

Përpiquni të bëni disa agjërime gjatë Ramazanit në mënyrë që t’ju ndihmojnë të përshtateni. Ky është edhe rasti i shkëlqyeshëm që të kompensoni cilindo qoftë agjërim të humbur nga viti i kaluar.

8. Rregulloni gjumin

Filloni t’i imitoni shprehitë tuaja të gjumit për Ramazan siç është të shkoni të flini gjumë më herët në mënyrë që të zgjoheni më herët për syfyr dhe të mos keni dremitje pasdite.

9. Filloni planifikimin e racioneve

Përgatitni menynë tuaj për iftar dhe syfyr gjatë shtatë ditëve të para, numëroni përbërësit e nevojshëm dhe shkoni për të blerë artikuj tani kur jeni ende plot energji.

10. Vizitohuni te mjeku juaj

Verifikoni me mjekun tuaj a është e sigurt të agjëroni nëse keni probleme shëndetësore siç janë diabeti, tensioni i lartë i gjakut apo refluksi, tani është koha të caktoni terminin me mjekun tuaj, transmeton Telegrafi.

11. Ndryshoni rutinën e ushtrimeve

Agjërimi ngadalëson metabolizmin, gjë që vështirëson mbajtjen e kondicionit dhe djegien e kalorive në nivelin e zakonshëm.

Gjatë Ramazanit rekomandohen ushtrime të lehta të cilat do t’ju ndihmojnë të ngrini nivelin e energjisë. Mundësi të shkëlqyeshme janë për ecje të matur drejtpërdrejt para thyerjes së shpejtësisë, noti, joga dhe shtrirja e rregullt, posaçërisht në mëngjes për ta mbajtur trupin të fortë.

12. Vendosni një qëllim për muajin që po vjen

Ramazani është rast i shkëlqyeshëm që të mendoni për jetën tuaj dhe të përsëritni rutinën tuaj – prandaj planifikoni më herët në mënyrë që ta shfrytëzoni më së miri kohën tuaj. /