Disidenti
Lajme

Dalin dokumentet sekrete, kush janë 17 shqiptarët që kanë investuar miliona në prona “offshore” në Dubai

DUBAI – 17 persona nga Shqipëria kanë regjistruar 19 prona “offshore” në vlerë të përbashkët prej 7 milionë dollarë në Dubai. Ndërkohë 5 të tjerë janë shqiptar të Kosovës të cilët zotërojnë investime në Dubai.

Nuk është as e pazakontë dhe as e paligjshme që shtetasit e huaj të posedojnë prona në Dubai, por kur bëhet fjalë për investime “offshore” atëherë historia ndryshon. Abcnews.al, mëson se kjo është zbuluar gjatë një investigimi nga një rrjedhje e madhe e dokumenteve konfidenciale për pronat e të huajve në Dubai.

Dokumentet ka nxjerrë në pah pronarët e vilave luksoze, apartamenteve dhe kompanive në këtë qytet. Dokumentet të cilat kanë rrjedhur në publik tregojnë se njerëz të inkriminuar nga një numër i madh vendesh në botë kanë regjistruar atje pasuri të paluajtshme në vlera milionëshe.

Po ashtu, 94 persona nga Kroacia zotërojnë 125 prona me pasuri në vlerë 42 milionë dollarë, tregojnë të dhënat e rrjedhura në publik. Ndërsa, 237 qytetarë të Serbisë posedojnë 287 prona me vlerë 74 milionë dollarë. 11 persona nga Mali i Zi zotërojnë 16 prona me vlerë shtatë milionë dollarë.

Tregu i pronave në Dubai është një strehë kyçe për kleptokratët ndërkombëtarë, krimin e organizuar transnacional dhe një grup të madh aktorësh të tjerë të paligjshëm – nga trafikantët e narkotikëve te oligarkët rusë. Këto rrjete vijnë në Emiratet e Bashkuara Arabe për të kërkuar përfitimet e niveleve të larta të fshehtësisë, boshllëqeve në zbatim dhe për të përdorur pronën luksoze si një mjet për të ruajtur dhe pastruar fitimet e fituara në mënyrë të paligjshme.

Studiuesit kanë përdorur shifrat e qarkullimit publik nga regjistri i pronave në Dubai për të vlerësuar vlerën e secilës prej pronave në rrjedhje, duke përfshirë pronat që janë të lidhura me Norvegjinë.

Nga rrjedhja e informacionit, është ofruar informacion për datën e lindjes dhe numrin e pasaportës së personave të regjistruar në pronë. Studiuesit punojnë me të dhëna anonime.

Dubai është shfaqur si një qendër e rëndësishme financiare dhe një destinacion popullor turistik, i njohur si një “shesh lojrash” për elitën ekonomike globale.

Në të njëjtën kohë, Dubai është i famshëm për flukset e parave të paligjshme dhe për të qenë një strehë për kriminelët dhe të tjerët që duan të fshihen nga autoritetet.

Rrjeti i Drejtësisë Tatimore (TJN), një organizatë ndërkombëtare që punon për të rritur transparencën në lidhje me taksat dhe flukset e parave, e rendit Dubain ndër dhjetë parajsat tatimore më të mbyllura në botë.

Duke mbyllur sytë dhe duke mos bërë pyetje, Dubai me kalimin e kohës ka tërhequr flukse të mëdha parash dhe disa nga kriminelët më të profilit të lartë në botë, shkruan TJN në një raport të vitit 2020.

Emiratet e Bashkuara Arabe u futën së fundmi në “listën gri” nga Task Forca e Veprimit Financiar, një organ ndërkombëtar kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit, për shkak të mungesës së masave për të ndaluar flukset e paligjshme të parave.

900 mijë euro i morën pa shkuar në punë, kush janë personat që i gjeti auditori?

Disidenti.net

“Kosova e pagoi me gjak lirinë”, fjalimi i fuqishëm i Mandl në Parlamentin Evropian

Disidenti.net

Matoshi: Avdullah Hoti ka qenë kryeministri më i mirë i të gjitha kohërave

Disidenti.net
Disidenti

Dalin dokumentet sekrete, kush janë 17 shqiptarët që kanë investuar miliona në prona “offshore” në Dubai